12 Apr

10 важни етерични масла, които всеки трябва да има под ръка

В настоящата статия ще в предложим топ 10 на етеричните масла, които не просто трябва да пробвате, но и да имате винаги под ръка. Те са подбрани според няколко критерия: достъпност като цена и разпространение, ефикасност, ефективност и обхват на полезни приложения.

В настоящата статия ще в предложим топ 10 на етеричните масла, които не просто трябва да пробвате, но и да имате винаги под ръка. Те са подбрани според няколко критерия: достъпност като цена и разпространение, ефикасност, ефективност и обхват на полезни приложения.

Всички тези 10 етерични масла могат да бъдат закупени на цена под 20 лв., като всяко от тях има множество полезни свойства. Също така, има голямо разнообразие от случаи, в които могат да бъдат използвани. Етеричните масла не просто имат приятно ухание, те наистина могат да ви накарат да се чувствате тонизирани, здрави и в кондиция.

Като за начало можете да започнете с едно-две от тях, да ги тествате и да прецените на практика доколко са полезни във вашето ежедневие.

Удивителният факт при етеричните масла е, че всяко се равнява на 8 лекарствени продукта в едно. Така че, може да започнете с това, което ви изглежда най-симпатично. След това, обаче е гарантирано, че ще поискате да тествате и други.

  1. Етерично масло от лимон

Лимоновото етерично масло има широко приложение в различни продукти. Например, ако се разходите в хранителния магазин, ще го откриете като съставка в редица почистващи препарати за домакинството, през сапун за ръце, лимонада или друга напитка/храна с есенция от лимон. Както при повечето цитрусови масла, ароматът на лимоновото масло наподобява много на плода, от който е получено: ярък, светъл и чист.

В наши дни, разбира се, много от тези аромати се постигат по синтетичен път, и все пак има причина лимонът да е толкова универсален продукт, който се идентифицира със свежест и чистота.

Разреденото лимоново масло може да бъде много ефективно като грижа за кожата, тъй като съдържа висока концентрация на Ди-лимонен – съединение, което помага за предотвратяване появата на бръчки по лицето, като също подобрява кръвообращението и тонизира кожата. Според последни проучвания Ди-лимоненът има и противовъзпалително действие.

Ароматът на лимоновото масло също така оказва благоприятен ефект върху настроението. Проучванията показват, че лимоновото етерично масло е естествен антидепресант. Други проучвания сочат, че лимоновото масло повишава настроението, като това е подкрепено с емпирични данни (повишени нива на антистресовия хормон норепинефрин са отчетени в кръвта на участниците).

  1. Етерично масло от канела - кора и масло от канела листа

Ако лимоновото масло е светло, освежаващо и ободряващо, то маслото от канела може да се определи като негова противоположност: сладко и пикантно, мускусно и топло. Канелата идва от Далечния Изток и е пръв помощник в чекмеджето с подправки при готвене.

Получена от листата и кората на дървото Cinnamomum verum, тя се определя като едно от най-старите етерични масла, които египтяните записват на папирус в медицински текст около 1550 г. пр. Хр.

През древността канелата е била атрактивна стока и изключително ценена. Арабските търговци са контролирали по-голямата част от доставките, идващи от Индия и Шри Ланка, а източникът на подправката се е пазел в тайна. Етеричното масло от канела е било достъпно само за богатите – императори, кралски особи, а по-късно – елитът във Европа. За щастие в наши дни маслото от канела се предлага на достъпна цена за обикновения потребител.

В ароматерапията етеричното масло от канела помага при лекуване на простуда и грип. Приложено локално, то може да успокои мускулни болки благодарение на своите аналгетични и спазмолитични свойства. Също така, има антисептично действие и е силен консервант. Според някои проучвания маслото от канела има силно антиоксидантно действие, както и антимикробно, противовъзпалително и обезболяващо действие. Ето защо маслото от канела може да бъде полезно при неврологични и сърдечни заболявания.

  1. Етерично масло от лимонена трева

Лимонената трева е бързо растяща тропическа трева с произход Шри Ланка и Южна Индия. Тя се отглежда при топъл климат в Африка и Азия. Растението има разнообразни приложения – чай, почистващи препарати, като е неделима част от индийските лечебни традиции. Лимоновата трева е изключително полезна при стомашно-чревни проблеми и треска.

Етеричното масло от лимонена трева се получава при парна дестилация на растението и, както е известно, притежава мек, сладък билков аромат. Също така, маслото притежава силни лекарствени свойства, включително потенциала да забави развитието на ракови клетки и туморни образования.

Изследванията сочат, че етеричното масло от лимонена трева има антибактериално, антимикробно и противовъзпалително действие. Маслото може да се приложи като активен репелент срещу насекоми. Също така, маслото помага срещу пърхот – няколко капки към шампоана за коса помагат за значително намаляване на пърхота само за една седмица.

  1. Етерично масло от салвия

Етеричното масло от салвия притежава редица полезни свойства за кожата. То има антибактериално, антисептично и стягащо кожата действие. Маслото от салвия помага за подобряване кръвообращението. Също така има сладък билков аромат, който напомня на натурален градински чай.

Салвията представлява многогодишно растение, което е родом от северната част на Средиземно море и Северна Африка. Етеричното масло от салвия се получава чрез парна дестилация на цъфтящите листенца и зелените листа на растението. Хората в Древен Египет са го използвали за различни лечебни практики. През Средновековието лекарите и билкарите са използвали семената от салвия, за да лекуват проблеми с очите. Салвия от латински – „clary“ означава „ясен“.

Салвията се използва и за ароматизиране на виното. Наричана е още „мускатен мъдрец“ поради сходствата, които се получават при виното с немското мускатово вино. Салвията се почита и заради известната й способност да регулира хормоните в организма. Ароматът от салвия има антидепресантен ефект. През 2014 г. е проведено проучване между двадесет и две жени над 50 г. в менопауза, част от които са били депресирани. Резултатите показват, че салвията помага за облекчаване депресията на участниците, като понижава нивата на кортизола и подобрява нивата на тиреоидните хормони. В друго проучване от 2012 г. показва, че салвията, заедно с лавандулата и ригана в комбинация при масаж помагат за облекчаване на менструалните болки и спазми.

  1. Етерично масло от лавандула

Всички са чували за маслото от лавандула и неговите безспорни полезни свойства. Растението, което наричаме Лавандула, е всъщност Lavandula angustifolia – един от общо 39 различни вида лавандула. Различните видове притежават различни свойства, но всички видове съдържат големи количества линалол, линалил ацетат, евкалиптол и камфор. Това са ключови компоненти, които превръщат маслото в толкова полезно. Лавандулата притежава седативно, спазмолитично, успокояващо, противовъзпалително, антимикробно, антиоксидантно, антибактериално, анестетично и имуностимулиращо действие.

Етеричното масло от лавандула е безопасно за употреба. Въпреки това, е добре да тествате за чувствителност преди да го използвате. При това, както и при всички други етерични масла не бива да забравяте да тествате преди употреба. За целта капнете една капка върху ръката си и следете дали няма да се получи алергична реакция върху кожата.

Ако обичате лавандула, може да пробвате следната рецепта: смесете 50 на 50 лавандулово масло и базово масло. Получената смес може да използвате ежедневно.

  1. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е изключително полезно. То събира лъчите на слънцето. Чаеното дърво е с произход Австралия, където расте в изобилни количества. Традиционно местните австралийски култури използват чаеното дърво за лечение на кашлица и простуда, както и за рани. Етеричното масло от чаено дърво помага за облекчаване на болки в гърлото и при кожни заболявания.

Етеричното масло от чаено дърво има редица свойства – противовъзпалително, противогрипно и антибактериално действие. Помага при възпалени венци, както и срещу пърхот. При проведени лабораторни изследвания е доказано, че забавя растежа на тумори при мишките.

Чаеното дърво помага също за изчистването на лицето от акне. Този процес отнема повече време, но няма странични ефекти спрямо медицинските продукти за тази цел.

  1. Етерично масло от евкалипт

​Етеричното масло от евкалипт има силен аромат, който напомня на камфор и мента. Евкалиптът помага за бързо отпушване на носа и за освежаване на дъха.

Етеричното масло от евкалипт има функциите на пестицид – убива гъбички, бактерии, насекоми, акари и плевели. Смята се, че убива паразитите, които са преносители на малария.

Етеричното масло от евкалипт е полезно за ароматерапия на дома. Ароматът е малко силен, но освежава добре помещенията и прави въздуха чист. Също така действа като естествен репелент срещу насекоми.

 

 

 

  1. Етерично масло от розмарин

Ароматът на маслото от розмарин наподобява много на подправката розмарин, която използваме в кухнята. Розмаринът като съставка обаче се среща в редица продукти за грижа за кожата. Розмаринът има не само благоприятно действие за кожата, но и също удължава срока на годност на продукта като цяло.

Маслото от розмарин е естествен стимулант. При вдишване на неговия аромат се увеличава сърдечния ритъм, както и кръвното налягане. Розмаринът стимулира имунната система. Доказано е също, че увеличава активността на мозъчните вълни и подпомага нервната система на човека. Освен благоприятното стимулиращо действие, етеричното масло от розмарин намалява нивото на хормона на стреса – кортизол. За целта е необходимо да вдишате аромата на розмарин. Ако харесвате аромата на евкалипт, може да комбинирате двете масла вкъщи и да освежите атмосферата на дома с естествен аромат на природа и гора.

  1. Етерично масло от сладък портокал

​Етеричното масло от сладък портокал е изключително ароматно. То има енергизиращо и тонизиращо действие. Ароматерапията с масло от сладък портокал помага за понижаване на стреса и намаляване тревожността на човек. При вдишване то забавя скоростта на дишане и възвръща усещането за веселост.

Етеричното масло от сладък портокал може да добавите към шампоана или душ гела, както и да използвате за ароматична вана.

  1. Етерично масло от мента

Всички познаваме миризмата на мента и асоциациите, които правим с нея са с паста за зъби, вода за уста или шампоан. Ментата също е една от най-често срещаните съставки при дъвките. Това, което обаче не знаем за ментата е защо тя се превръща в част от всички тези продукти. Ето защо:

Етеричното масло от мента се състои предимно от ментол. Той представлява стимулант, който има спазмалитично, антимикробно, противогъбично и антиоксидантно действие. Ментата успокоява главоболието, като действа в продължение на 15 минути до един час. Също помага при гадене, както и за подобряване концентрацията и паметта. Етеричното масло от мента действа като естествен аналгетик – при болно място нанесете локално няколко капки – мястото ще изтръпне и болката ще намалее.

Етеричното масло е невероятно ободряващо и неговият аромат ви кара да се чувствате освежени цял ден.

Етикети:

Остави коментар

Име
Адрес на е-поща
Коментар
Капча