Етерично масло от Чаено Дърво 20 мл

Етерично масло от Чаено Дърво 20 мл

Код на продукта: 0080
Наличност: В наличност
BGN 16.5 16,50лв
-+

СЪСТАВ: 100%  натурално масло от чаено дърво

ПРОИЗХОД: АВСТРАЛИЯ

Етеричното масло от чаено дърво се извлича под формата на екстракт от листата на дървото. Чаеното дърво получава своето име от моряци, които през XVIII в. приготвят чай с аромат на индийско орехче от листата на дърво, което расте край Австралийското крайбрежие. Не бива да се бърка чаеното дърво с общото название на чайните растения, които се използват за приготвяне на черни и зелени чайове.

Маслото от чаено дърво има редица полезни свойства. Може да се нанася директно върху кожата (локално) при инфекции като акне; гъбични инфекции на ноктите, при въшки или други паразити. Чаеното дърво има полезно антисептично действие и помага при порязвания, ожулвания, ухапвания от насекоми или изгаряния. Нанесено локално, етеричното масло помага също при зъбобол, инфекции на устната кухина, при ушни инфекции и др.

Чаеното дърво може да се използва още за инхалации при лечение на кашлица, бронхит или при белодробно възпаление. Полезните съставки в натуралното масло от чаено дърво могат да убият бактерии и гъбички, както и да намалят кожните реакции при алергии.

Приложение и ефективно действие

Етеричното масло от чаено дърво е доказано ефективно при:

 • При акне. Нанасянето на няколко капки от маслото от чаено дърво върху проблемните места на кожата с акне, е също толкова ефективно колкото действието на бензоил пероксид, който се изписва при лечение на акне. Чаеното дърво има по-бавно действие спрямо бензоил пероксид, но дразни по-малко кожата на лицето, а постига същият ефект. За да оздравее кожата, следва да я третирате два пъти дневно в продължение на месец и половина (45 дни). Резултатът е драстично намаляване на симптомите на акне, както и изчистване на лицето.
 • Гъбични инфекции по ноктите. Локалното приложение на 100% натурално масло от чаено дърво по два пъти на ден за период от 6 месеца може да излекува гъбичните инфекции по ноктите на краката. Също така, етеричното масло подпомага за цялостния вид на ноктите, които възвръщат нормалното си състояние. Действието на етеричното масло се равнява с приложението на лекарството клотримазол 1% разтвор, който се изписва против гъбички по ноктите. При по-ниски концентрации от 100% масло от чаено дърво, ефективността обаче намалява.
 • Атлетично стъпало (tinea pedis). След проведени изследвания е доказано, че при локално приложение на 10% масло от чаено дърво се постига същият ефект на оздравяване, както при приложение на лекарството Толафтат 1%. Симптомите на атлетично стъпало се облекчават, като намалява възпалението, лющенето на кожата, както и симптомите на сърбеж и парене. Въпреки облекчаването обаче, 10% екстракт на етерично масло не успява да излекува напълно болестта. За целта е необходим по-силен концентрат на масло от чаено дърво. При нанасянето на 25% или 50% концентрат симптомите се облекчават, а инфекцията изчезва при третиране в продължение на 4 седмици. Това прави етеричното масло ефективен заместител на силните лекарства като клотримазол или тербинафин.

Други полезни свойства

Натуралното масло от чаено дърво помага още при редица други случаи, за които обаче все още няма официални становища след проведени научни изследвания.

 • При бактериални вагинални инфекции (bacterial vaginosis). Проведените първоначални научни изследвания показват, че маслото от чаено дърво може да бъде от полза при бактериални инфекции, като има успокояващо действие.
 • Пърхот. Първоначалните изследвания показват, че втриването в косата на няколко капки от 5% масло от чаено дърво по три минути дневно в продължение на четири седмици спомага за намаляването на пърхота и успокояването на скалпа при сърбеж.
 • Зъбна плака.  Маслото от чаено дърво помага за почистването на зъбите от плака.  Проведените първоначални научни изследвания показват противоречиви резултати, но положителните ефекти са налице.  При измиване на зъбите с 2,5% екстракт от чаено дърво два пъти дневно в продължение на 8 седмици кървенето на венците намалява, както и плаката по зъбите. При използването на вода за уста, в която са добавени няколко капки масло от чаено дърво обаче не се наблюдава същият ефект. Употребата на специализирана вода за уста, която съдържа чаено дърво в комбинация с ксилитол обаче доказано намалява образуването на плака.
 • Гингивит. Изследванията показват, че четкането на зъби с масло от чаено дърво два пъти дневно в продължение на осем седмици намалява кървенето на венците, но не подобрява тяхното общо здраве, при хора, които страдат от гингивит, причинен от плака.
 • Лош дъх. Добавянето на няколко капки масло от чаено дърво към базово масло, което съдържа масла от мента илимон, може да намали лошия дъх, когато се прилага след измиването на зъбите в продължение на 3-минутно орално почистване.
 • Хемороиди. Някои ранни изследвания показват, че нанасянето на крем, съдържащ масло от чаено масло, хиалуронова киселина и метил-сулфонил-метан намалява симптомите на хемороиди, успокоява възпалението и сърбежа при децата.
 • Хирзутизъм (прекомерно окосмяване при жените). Използването на спрей, съдържащ лавандулово масло и масло от чаено дърво два пъти дневно в продължение на 3 месеца, леко намалява растежа на косата при жени, страдащи от хирзутизъм.
 • Въшки. Маслото от чаено дърво помага при въшки. При комбинирането на маслото с етерично масло от лавандула, умират яйцата на въшките, както и намалява значително броя на живите въшки в косата.
 • Кожни реакции при алергия към никел. Изследванията показват, че екстрактът от чаено масло може да намали кожните реакции в областта и зачервяването при хора, които са алергични към никел.
 • Гнойни инфекции в устната кухина (млечница, кандидоза). Хората, страдащи от СПИН, имат слаба имунна система и поради тази причина често се сблъскват с инфекции като млечницата. Маслото може да помогне на пациенти с ХИВ/СПИН, при които млечницата не реагира на обичайните противогъбични лекарства като флуконазол. Жабуренето с чаено дърво в продължение на две до четири седмици подобрява общото състояние и успокоява устната кухина. Чаеното дърво помага още при хора с рак, както и доказано намалява инфекциите и възпаленията при възрастните хора, които носят протези.
 • Кожни инфекции, причинени от вируси. Проучванията показват, че нанасянето на комбинация от масло от чаено дърво с йод върху кожата при децата в продължение на 30 дни помага за нейното изчистване от инфекции, които са се образували в следствие на вирус.
 • Вагинална инфекция трихомоназа. Изследванията показват, че маслото от чаено дърво може да бъде полезно при този тип инфекция. След нанасяне етеричното масло има успокояващо действие.
 • Вагинална кандидоза. Маслото от чаено дърво действа успокояващо и при този тип вагинална инфекция.
 • Кашлица.
 • Ушни инфекции.
 • Предотвратяване на инфекции при поорязван, ожулване, изгаряне, ухапване от насекомо или ужилване.
 • Тения.
 • Краста.
 • Възпалено гърло и др.

Странични ефекти и безопасност

Маслото от чаено дърво е безопасно за употреба при повечето хора. Проблем би възникнал, ако човек е алергичен към това масло. За да проверите дали е безопасно да използвате маслото, капнете няколко капки върху дланта и изчакайте известно време. Ако кожата не се зачерви или подуе, може да използвате маслото без притеснение.

При хора с акне употребата на масло от чаено дърво може да предизвика сухота на кожата, сърбеж, парене или зачервяване.

Нанасянето върху кожата на продукти, които съдържат масло от чаено дърво в комбинация с лавандулово масло, не се препоръчват при млади момчета, които все още не са достигнали пубертета. Тези продукти могат да окажат влияние върху хормоналния баланс. В някои случаи това може да доведе до анормален растеж на гърдите при момчетата, който се нарича гинекомастия. При подрастващите момичета няма регистрирани данни за подобни проблеми.

Маслото от чаено дърво не бива да се пие или гълта, тъй като не е безопасно. Общото правило при етеричните масла е да не се приемат в неразреден вид през устата, тъй като могат да предизвикат сериозни странични ефекти. Поглъщането на чаено дърво може да предизвика виене на свят, объркване, нестабилност, обрив и дори кома.

Предпазни мерки и предупреждения

При бременност и кърмене. Употребата на натурално масло от чаено дърво е допустимо и безопасно, единствено когато се прилага локално върху кожа. Поглъщането на масло от чаено дърво може да бъде опасно и токсично при бременните жени.

Съвети за употреба

Препоръчително е маслото от чаено дърво да се използва в следните дози:

При възрастни

Локално приложение върху кожата:

 • При акне: 5% екстракт от етеричното масло се прилага ежедневно.
 • При инфекция на миглите (ocular demodicosis): Няколко капки от 50% екстракт от етеричното масло се добавят към ексфолиант за околоочната зона или 10% екстракт от маслото се използва за нанасяне върху клепачите и се изчаква от 3 до 5 минути. Процедурата се повтаря всеки ден в продължение на 6 седмици.
 • При гъбички на ноктите: 100% концентрат на масло от чаено дърво се прилага два пъти дневно в продължение на 6 месеца.
 • При атлетично стъпало (tinea pedis): 25% или 50% концентрат на маслото се нанася два пъти дневно в продължение на един месец.

При деца

Локално приложение върху кожата:

 • При акне: С 5% масло от чаено дърво се третира проблемната кожа ежедневно.
 • При инфекция на миглите (ocular demodicosis): Всяка седмица се използва околоочен ексфолиант с 50% от маслото. Клепачите може да се масажират и с крем, съдържащ 5% масло от чаено дърво.

* Не се приема вътрешно.

* Преди употреба направете тест за чувствителност в ямката на лакътната свивка.

* Най-добре е да използвате след предварително направен тест за чувствителна кожа. За целта нанесете етерично масло в ямката на лакътя и изчакайте най-малко 12 часа за нежелани и странични реакции!

* Да не се използва по време на хомеопатично лечение.

* ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ БРЕМЕННИ ЖЕНИ.

* АКО СТЕ БРЕМЕННА, КЪРМИТЕ, ИМАТЕ СВРЪХЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА ИЛИ ИСКАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ЗА ДЕТЕТО СИ, ПЪРВО СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С АРОМАТЕРАПЕВТ.

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете в полето кода от картинката по-долу:

Продължи